ЕФЕКТИВЕН ДИРЕКТОР

ЕФЕКТИВЕН ДИРЕКТОР

ЕФЕКТИВЕН ДИРЕКТОР

699 ден

Има

699 ден

Достапност: Има SKU: 90000058

Опис

Автор: Питер Дракер
Издавач: Икона
Димензии: 272 стр. 13х20 cm
Тежина: 350 гр.

Делотворните организации се реткост. Тие се поретки дури и од делотворните луѓе. Ваму или таму постојат светли примери, но во целина делувањето на организациите сè уште е примитивно. Организациите, како и луѓето на одговорните позиции, мораат систематски да работат на делотворноста и да стекнат навика за ефективност. Мораат да научат да ги хранат своите можности и да ги изгладнуваат своите проблеми. Мораат да работат на тоа, силата да им стане продуктивна. Мораат да се концентрираат и да поставуваат приоритети, наместо да се обидуваат да работат од сè по малку.

Делотворноста мора да се научи.

Питер Дракер, таткото на современиот менаџмент и еден од најоригиналните мислители на XX век, во текот на својата седумдесетгодишна професионална кариера вешто ги идентификуваше деловните трендови и ги меморираше своите визионерски забелешки. Паралелно работејќи на Клермонтовата висока школа за постдипломски студии (Калифорнија), стекна репутација на најдобро платен консултант на најугледните имиња на светскиот бизнис. За тоа зборува огромната оставштина од 30 книги од областите: менаџмент, економија, социологија и политички науки.

Роден е во Виена во 1909 година. Се образувал во Австрија и во Англија. Одбранил докторат во Германија, од областа на јавното и меѓународното право на универзитетот во Франкфурт. Од 1937 живеел и работел во САД.
Умре во ноември 2005 г. непосредно пред својот 96 роденден.

Препознатлив во бизнис круговите како глас кој треба да се следи. – Harvard Business Review

Тешко е да се процени големината на неговото влијание врз менаџерската мисла. – Financial Times

Творец на науката за менаџментот и водечки филозоф на бизнисот.

Коментари и оценки

Сèуште нема коментари и оценки


Бидете први кои ќе остават коментар и оцена

Го додадовте следниов артикл во вашата кошница: