Рецепт: Брза растурена мусака
Уште една варијанта на класичиот рецепт за прочуената мусака, но, овој пат, со побрза и поедноставна подготовка.
Потребни состојки:
- една главица кромид
- 1 поголем морков
- 4 поголеми компири
- неколку цвета карфиол
- 500 грама мелено месо
- една шолја доматен сос
- масло за јадење
- 2 јајца
- 200 мг кисело млеко
- сол и црн пипер
- 100 мл вода
Начин на подготовка:
Компирите излупете ги, добро измијте ги и исецкајте ги на многу ситни коцкички. Истата постапка повторете ја и со морковите и карфиолот. Исецканиот зеленчук ставете го сад на оган да се свари.
Во меѓувреме, во соодветна тепсија или подлабоко тавче. ставете масло за јадење и пропржете го кромидот, кој исто така, претходно ситно сте го исецкале. Откако ќе омекне во садот додадете го меленото месо. Зачинете. Сварениот зеленчук исцедете го и додадете го во садот со месото. Додајте малку вода и доматен сос. Добро промешајте. Прелијте ја мусаката со прелив од јајца и кисело млеко. Садот со брзата мусака ставете го во претходно загреана рерна да се потпече.
Готовата мусака исечете ја на коцки и послужете.
На здравје!
Остави коментар