Како да замесите тесто меко како памук
Следете го рецептот и направете меко пециво кое можете да го обликувате и филувате по желба.
За подготовката потребни ви се следниве состојки
600 грама брашно
100 грама маргарин
1 кесичка сув квасец
1 кафена лажичка шеќер
1 кафена лажичка сол
100 милилитри пресно млеко
половина шолја јогурт
1 цело јајце
Начин на подготовка:
Во подлабок сад, во кој ќе го замесите тестото, прво ставете поголем дел од брашното и целата кесичка квасец. Додајте ги солта и шеќерот. Откако ќе ги употребите сувите состојки во брашното додадете го омекнатиот маргарин, кој претходно сте го чувале на собна температура за да омекне.
Потоа додајте го млекото и замешајте се додека смесата не се соедини.
Во таа смеса додајте го јогуртот, јајцето и при постојано мешање додајте го остатокот од брашното. Доколку има потреба додајте млака вода при месењето. Тестото треба да биде меко и глатко.
Месете се додека тестото не почне лесно да се двои од прстите.
Оставете го тестото да стаса, во сад прекриен со памучна крпа.
Нараснатото тесто уште еднаш добро измесете го, а потоа обликувајте го според желба.
Остави коментар