Дали знаете кои се најнечистите предмети во еден ресторан
Секогаш кога ќе седнете на маса во ресторанот вие сте само уште една од неколкуте стотина личности која неодмна седнала на тоа место.
Секако, садовите во кои се служи храната се чисти, но останатите работи кои сигурно ги допирате додека сте во ресторанот не се баш толку.
Според едно британско истражување, најмалку внимание се одржува на хигиената на:
– МЕНИТО: листата со јадења ја допира секој посетител во ресторанот, а многу ретко се пребришуваат кориците или пластифицираните страни од менито. Се смета дека на едно одамна неисчистено мени има повеќе од 10,000 бактерии.
– СОЛАРНИЦИТЕ: секогаш се наоѓаат на масата но не и секогаш се чисти. Садовите за сол и бибер, садот за чепкалки за заби како и оние садови во кои се чува маслото и оцетот понекогаш можат да бидат навистина лепливи на допир, уште еден знак дека вработените во ресторанот не одржуваат доволно хигиена во тој дел.
– КВАКИТЕ: иако редовно се пребришуваат кваките на внатрешните врати во ресторанот, особено од вратата од тоалетот секогаш се потенцијален извор на бактерии.
Остави коментар